«کل سنگ» از قله های آبپخشانی (خط الراس) فرعی در جنوب «آبپخشان شاه البرز» است که از شمال غربی روستای حسنجون آغاز شده و تا روستای شیرکوه الموت ادامه دارد. قله «اوسر (Aosar)» که در غرب کل سنگ قرار دارد، با ارتفاع 3400 متر بلندترین کوه این آبپخشان است.
کوه کل سنگ در بین سوهان و دنبلید واقع شده است و از هر دو روستا می توان به آن صعود کرد. اما نکته مهم آن است که هر کدام از این دو روستا، نقطه متفاوتی را به عنوان قله کل سنگ می شناسند و در نتیجه برای هر کدام از این دو تابلو جداگانه ای نصب شده است. در این راهنمای صعود به قله کل سنگ طالقان با هر دو مسیر آشنا می شویم.
چگونه به دنبلید و سوهان برویم؟
راه دسترسی به روستاهای دنبلید و سوهان، جاده پایین طالقان است. این جاده در شمال سد قرار دارد و برای رسیدن به آن باید از پلی که در روستای گلینک (شرق شهر طالقان) بر روی شاهرود است به آن سو رفته و با توجه به تابلوهای راهنما، جاده را ادامه دهیم.
مسافت از پل گلینک تا دنبلید 12 کیلومتر و تا سوهان 18.5 کیلومتر است. جاده هر دو روستا آسفالت است و از آنجا که در کنار سد طالقان رانندگی می کنیم، چشم انداز زیبایی نیز دارد.
این مقاله را از دست ندهبد: گزارش صعود به خوراسان کوه
کل سنگ به چه معناست؟
نخست آن که نام این قله «کل سنگ» است و نه «کله سنگ» و علت نام گذاری آن وجود و وفور بز کوهی بر روی صخره های این کوه است. در زبان محلی به بز کوهی نر «کل» می گویند. از آنجا که قله این کوه سنگی است، برخی از کوهنوردان به اشتباه کل را به معنای سر گرفته و در گزارش برنامه و…..نام این قله را کله سنگ ذکر می کنند.
نتیجه آن که «کل سنگ» به معنای سنگ یا صخره ای است که بز کوهی و به ویژه کل دارد.
صعود به قله کل سنگ سوهان
پس از رسیدن به سوهان و رد شدن از کنار مجموعه ورزشی روستا به یک میدانچه می رسیم. این جا محل مناسبی برای پارک کردن خودرو است. مردم مهربان روستا در این محل یک آب سردکن نصب کرده اند که باید این فرصت را غنیمت بشماریم و بطری و یا کمل بک مان را پر کنیم.
درست در کنار آب سردکن خیابانی است که ما باید پیاده روی مان را از آنجا آغاز کنیم. کمی بالاتر راه به سمت چپ می پیچد که آن را ادامه می دهیم. این خیابان تا رسیدن به خانه هایی که در دره غربی روستاست ادامه دارد، اما ما باید از آخرین یال منتهی به روستا که دست راست مان است مسیرمان را جدا کنیم. پاکوب از همان ابتدا مشخص است و تا چشمه که کمی بعد به آن می رسیم باید آن را ادامه دهیم. همچنین تا همان چشمه شیب، ملایم است.
در این مسیر چشم انداز بسیار زیبایی را می بینیم. آبپخشان کاهار از غربی ترین نقطه تا قله کاهار، سد طالقان (به ویژه هنگام درخشش خورشید و رقص نور بر سطح آن) و روستاهای آن سوی سد و غرب دره شاهرود.
مسافت پیمایش از روستای سوهان تا قله نزدیک به 5.5کیلومتر است. پس از 4 کیلومتر کوهپیمایی به چشمه ای می رسیم که چوپانان در کنارش یورت (گوسفندسرایی) دایر کرده اند. همان طور که پیشتر گفته شد، پاکوب از آغاز راه تا این جا کاملا مشخص است.
از این جا به بعد تنها نشانه های درست پیمودن راه آن است که به علامت هایی که کوهنوردان مهربان با سنگ مشخص کرده اند دقت کنیم. نشانه مهم دیگر در میانه بخش پایانی راه یک دروازه سنگی است که از آن می توان جنوب غربی طالقان را دید. فاصله این دروازه از چشمه نزدیک به 500 متر است. از این جا تا گردنه پایین قله هم 500 متر و از گردنه تا قله کل سنگ سوهان تقریبا 150 متر.
از چشمه تا گردنه، راه علاوه بر این که پاکوب ندارد،کمی هم سنگی و ریزشی است، پس بهتر است دقت بیشتری داشته باشیم، به ویژه هنگامی که گروه هستیم. زیرا ممکن است سنگ از زیر پای مان در برود و به کسی آسیب برسد. اگر خوش شانس باشیم، می توانیم هما را که گاهی دور و بر قله پرواز می کند را ببینیم.
اکنون روی قله کل سنگ سوهان ایستاده ایم. بلندای قله بر روی تابلو 3284 متر نوشته شده است. در چشم انداز قله همان طور که پیشتر گفته شد، آبپخشان کاهار از آسمان کوه تا قله کاهار در دیدرس مان است. اگر هوا پاک و آفتابی باشد در شرق قله های دماوند و آزاد کوه به راحتی قابل تشخیص هستند. در شمال هم کوه های سیاه کمان، اسب چر و سفیدآب که به ترتیب در غرب شاه البرز هستند دیده می شوند. در غرب نیز کوه های الموت و به ویژه خَشچال را می توان دید.
بر روی قله ای فرعی از همین مجموعه کل سنگ (در جنوب شرقی جایی که ما تابلو هست)، بقایای قلعه ای کهن از دوره اسماعیلیان به جا مانده است. پیروان حسن صباح این قلعه را جایی بنا کرده اند که از آن جا می توان قلعه گازرخان در الموت را دید. از طرف دیگر قلعه ارژنگ که در آن سوی شاهرود در جنوب روستای میناوند ساخته شده است، نیز دیده می شود. به این ترتیب دیده بانان اسماعیلی به راحتی می توانستند با دود و یا علامت های دیگر با هم پیام رد و بدل کنند.
در کوهپیما بخوانید: راهنمای صعود به قله هزارلا
صعود به قله کل سنگ دنبلید
برای صعود به قله کل سنگ دنبلید، باید در شمال روستا در انتهای خیابان خلیلی، کوچه خاکی را تا انتها برویم و سپس پاکوبی که بر روی یال است را ادامه دهیم. پس از 1 کیلومتر سربالایی به تراورسی 2 کیلومتری می رسیم که ما را تا گردنه ای که چند دریچه فلزی روی آن است و لوله های آب روستا از آنجا می گذرد، می برد. از این جا نیز نزدیک به 800 متر دیگر تراورس در سمت چپ مان در پیش داریم تا به شیب بعدی برسیم. تا قله نزدیک به 1.5 کیلومتر دیگر پیش روی مان است. پاکوب در طول مسیر کاملا مشخص است و راه هیچ چالشی ندارد. مسافت این پیمایش از روستا تا قله کل سنگ دنبلید نزدیک به 5.5 کیلومتر است.
اکنون روی قله هستیم. بلندای این کوه 3150 متر است و همان طور که پیشتر گفته شد، این قله به لحاظ مکانی و ارتفاع متفاوت از قله کل سنگ سوهان است. از روی این کوه بخش شرقی آبپخشان شاه البرز، از قله سیاه کمان و سال برف تا «سات» پیش روی مان است. همچنین بخش شرقی دره طالقان (شاهرود).
در پایان تذکر یک نکته مهم ضروری است: برای صعود به قله هایی که تاکنون نرفته ایم حتما از راهنمایی یک سرپرست کوهنوردی و یا یک بلد محلی استفاده کنیم.