این نوشته تنها یک راهنما برای صعود به قله آسمان سرا است و جایگزین «بلد راه» و سرپرست گروه نمی شود. بنابراین هنگام برنامه ریزی صعود همه جوانب را در نظر بگیریم و سپس به منطقه برویم.
قله آسمان سرا
این قله کوهی است در رشته کوه البرز غربی، در کنار شهر رودبار. بلندای قله آسمان سرا 1950 متر است. با توجه به ارتفاع محل آغاز کوهپیمایی که تقریبا 900 متر است، برای رسیدن به قله باید 1000 متر ارتفاع بگیریم. آسمان سرا در شمال غربی قله چرمکش قرار دارد و شاید با کمی چشم پوشی بتوان گفت هر دو در یک آبپخشان هستند.
برای صعود به قله آسمان سرا دست کم می توان سه مسیر و مبدا را انتخاب کرد: روستای کلشتر، روستای گلدیان و روستای آغوزبن. هر سه این روستاها از توابع شهرستان رودبار هستند. در این مقاله با «راهنمای صعود به قله آسمان سرا» از مسیر روستای گَلدیان آشنا می شویم.

رودبار
رودبار از شهرهای استان گیلان است. مسافت روبار از ابتدای بزرگراه قزوین-رشت، 103 کیلومتر است. برای رسیدن به محل آغاز پیاده روی در همان ابتدای شهر، وارد خیابان هلال احمر ( خیابانی که ساختمان هلال احمر نبش آن است) می شویم. پس از طی کردن 500 متر از زیر یک پل رد شده و به سمت چپ می رویم و وارد جاده روستای«گَلدیان» می شویم. مسافت از کنار هلال احمر تا گلدیان 3 کیلومتر است و از آنجا تا «شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران» که محل پارک خودرو و آغاز کوهپیمایی است 2.3 کیلومتر. خوب است بدانیم که بخش پایانی راه خاکی است.
در کنار این شرکت توربین های بلند بادی، نشانه خوبی است که راه را درست آمده ایم.

پیشنهاد کوهپیما: راهنمای صعود به قله کل سنگ طالقان
مسیر قله آسمان سرا از گَلدیان
از خودرو پیاده می شویم و ابتدا کمی هوای پاک گیلان را استشمام می کنیم و کوله پشتی را برداشته، آماده پیاده روی می شویم. روبروی پارکینگ جاده ای خاکی است که آغاز راه ما است. پس از 350 متر به جاده ای دیگر می رسیم که در سمت چپ و راست ما می رود. از آن رد شده و در آن طرفش وارد پاکوب شده و به طرف قله راه مان را ادامه می دهیم.
مسیر بر روی یال است. شاید پاکوب را گم کنیم، اما جای نگرانی نیست. نشانه هایی در مسیر هست که با دیدن آن ها می توانیم از درست طی کردن راه مطمئن شویم. نخستین نشانه صخره های زیبایی است که در 1 کیلومتری آغاز راه در سمت راست مان می بینیم. پس از 300 متر دیگر نیز به آبگیر «اسطل بار» می رسیم که بیشتر ما با نام «دریاچه آسمان سرا» می شناسیم. چشم اندازی بی نظیر که اگر در روز تعطیل به آن جا برویم، خانواده های گیلانی را می بینیم که برای گردش و تفریح به آن جا آمده اند. یک بار دیگر مسیری که باید برویم را مرور می کنیم: رودبار، روستای گلدیان، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران (5.8 کیلومتر). تا این جا با خودرو. و از کنار پارکینگ تا دریاچه آسمان سرا ( ابگیر اسطل بار) 1.3 کیلومتر، کوهپیمایی. این بخش مسیر چمنزار با درختچه های زیبایی است که دیدنشان خستگی را از تن دور می کند.

از کنار آبگیر، تنها کافی است در پاکوب بمانیم، همان که روبروی ماست. پس از نزدیک به 500 متر وارد جنگل می شویم. مسیر جنگلی 2.5 کیلومتر است و پس از آن دوباره وارد چمنزار می شویم. اما نکته مهم در بخش جنگل، میدانچه ای است که وقتی به آن رسیدیم برای ادامه مسیر باید راه سمت راست را ادامه دهیم.

در چمنزار بعد از جنگل جاده ای را می بینیم که برای ادامه راه کافی است آن را ادامه دهیم. پس از 1 کیلومتر دیگر به «آبگیر آسمان سرا» می رسیم، که شاید بعضی از ما آن را با نام «دریاچه دوم آسمان سرا» می شناسیم. در نزدیکی آبگیر کلبه ای هست که هر دو این ها نشانه های خوبی است برای تشخیص درست آمدن راه. از کنار آبگیر آسمان سرا تا قله هم تقریبا 1 کیلومتر دیگر راه در پیش داریم.
با جمع زدن مسافت های گفته شده، درمی یابیم که مسافت پیمایش قله آسمان سرا از کنار پارکینگ 6.5 کیلومتر است. مسیری چشم نواز که در هر فصل زیبایی های خود را دارد.

بر روی قله در یک سو (جنوب غربی) شهر و سد منجیل و روستاهای اطرافش و در سوی دیگر ( شمال شرق) قله درفک نمود زیادی دارند. شاهرود نیز در گستره دیدمان است. می توان گفت قله آسمان سرا و منطقه دور و برش مرز جنگل و کوهستان است. و البته روستاهای ریز و درشتی که در مسیر شاهرود دیده می شوند را نباید فراموش کرد.