اخبار کوهپیما

راهنمای صعود به قله الوند

قله الوند با ارتفاع تقریبی 3400 متر (در منابع مختلف از3370 تا 3450 متر آمده است) از کوه های اساطیری و مهم ایران است. این قله در رشته کوه زاگرس و جنوب همدان واقع است. از چند مسیر به این قله می توان صعود کرد. در این راهنما با رایج ترین راه (گنجنامه) آشنا می شویم.

قله-الوند-از-کلاغ-لان
ارتفاع قله الوند3350 متر
مسافت پیمایش قله الوند مسافت رفت و برگشت از گنجنامه: 12 کیلومتر
موقعیت جغرافیایی قله الوند34.763575, 48.402316

گنجنامه کتیبه داریوش

خدای بزرگ است اهورامزدا، که این زمین را آفرید، که آن آسمان را آفرید، که مردم را آفرید، که شادی را برای مردم آفرید، که داریوش را شاه کرد، شاهی از [میان] بسیاری، فرمانروائی از [میان] بسیاری. مَنَم داریوش، شاه بزرگ، شاهِ شاهان، شاهِ سرزمین‌ها[یی] که نژادهای گوناگون دارند، شاه سرزمین دور و دراز، پسر ویشتاسب هخامنشی.

 پاگذاشتن در الوند، رفتن به تاریخ است، به شکوه ایران، باید به این بیاندیشیم جایی گام برمی داریم که زمانی داریوش و خشایار بر آن گام نهاده اند. پس با افتخار و احترام به الوند نگاه کنیم.

گنجنامه-کتیبه-داریوش

آغاز صعود به قله الوند

مجموعه تاریخی-گردشگری گنجنامه در فاصله 7.5 کیلومتری جنوب غربی شهر همدان قرار دارد. پس از رسیدن به گنجنامه ( چنانچه با خودرو شخصی رفته باشیم) می توانیم ماشین خود را هم بیرون و هم در پارکینگ مجموعه پارک کنیم. آغاز پیاده روی از پارکینگ الوند همدان (گنجنامه) آغاز می شود ( تابلویی شروع مسیر را نشان می دهد). در این مجموعه تله کابینی تا دشت میشان کشیده شده است که بسیاری از خانواده ها، گردشگران و حتی کوهنوردان می توانند با آن تا دشت میشان بروند. بخشی از پاکوب مسیر در زیر کابل های تله کابین است. همچنین جاده ای خاکی از گنجنامه تا دشت میشان وجود دارد که از آن هم می توان استفاده کرد.

مسیر گنجنامه به دشت میشان

اگر از پاکوب برویم پس از طی کردن 2.5 کیلومتر به دشت میشان می رسیم و چنانچه از جاده خاکی برویم، نزدیک به 4 کیلومتر راه در پیش داریم. در دشت میشان دو پناهگاه، یکی در ابتدا و یکی درآخر دشت وجود دارد که اگر نخواهیم چادر برپا کنیم، می توانیم از امکانات آنجا استفاده کنیم. همچنین اینجا پایان مسیر تله کابین است. این پناهگاه ها علاوه بر امکانات شب مانی فروشگاه نیز دارند.

مسئول هر دو پناهگاه در زمان نوشتن این راهنما آقای شیرخانی 09188188806 است.

آغاز-صعود-به-قله-الوند

قله الوند: دشت میشان به تخت نادر

در ادامه راه پس از دشت میشان باید به سمت تخت نادر برویم. فاصله این دو نزدیک به 1.5 کیلومتر است. پاکوب در همه مسیر کاملا مشخص است. تخت نادر هم دشتی هموار است. کمی بالاتر از این محل در پای کوه «چشمه نبی» از دور دیده می شود که می توان بطری و قمقمه ها را از آنجا پر کرد. 

پناهگاه-الوند-دشت-میشان

تخت نادر به پناهگاه کلاغ لان

پس از تخت نادر با ادامه دادن راه به سوی پناهگاه «کلاغ لان» می رویم ( بعضی از کوهنوردان از تخت نادر مستقیم به الوند می روند، اما این مسیر چون پاکوب ندارد توصیه نمی شود). فاصله تخت نادر تا پناهگاه تقریبا 2.5 کیلومتر است. این پناهگاه تنها جای خواب دارد ( دست کم در زمان حضور ما چنین بود).

از اینجا می توانیم نخست به کوه کلاغ ­لان برویم و سپس بازگشته و الوند را هم صعود کنیم. پاکوبی که به هر دو قله می رود مشخص است. باید یادآوری کنیم بخش پایانی قله کلاغ لان صخره ای است و کمی دشوار و بهتر است پیش از بالا رفتن از آن توانایی و امکانات خود را در نظر بگیریم.

تخت-نادر-در-مسیر-قله-الوند

رسیدن به قله الوند

هنوز به الوند نرفته ایم، پس دوباره به سمت پناهگاه بازگشته و از آنجا به سوی الوند می رویم. در مسیر سنگ های بزرگی هست که اگر صعودمان در زمستان است باید به یخ روی آن ها و لیز بودنشان دقت کنیم. 

اکنون روی قله هستیم. قله ای بدون تابلو که شیر سنگی خفته بر روی آن جذابیت و ابهت بیشتری از تابلویی فلزی دارد. شهر همدان، در شرق و قله های «دائم برف» و «قزل ارسلان» ( این دو قله از کلاغ لان هم دیده می شوند) در غرب ما قرار دارند.

پناهگاه-الوند-از-کلاغ-لان

مسیر بازگشت از قله الوند

برای بازگشت بهترین راه همان است که برای صعود انتخاب کرده ایم. بعضی از کوهنوردان با عبور از یال صخره ای الوند مستقیم به دشت میشان می روند و برخی هم از قله مستقیم تخت نادر می آیند. به هر حال بهتر است بی راهه نرویم و همیشه در راه درست باشیم!

مدت زمان صعود به قله الوند همچون دیگر قله ها به عوامل مختلفی بستگی دارد که مهم ترین آن ها عبارتند از:

  • مسیری که انتخاب می کنیم.
  • توانایی گروه.
  • مدت زمانی که برای استراحت صرف می کنیم. 
4.4/5 - (7 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *