باتوم کوهنوردی و عصای کوهپیمایی تجهیزات استانداردی برای پیاده روی، کوهپیمایی و کوله گردی در تمام سطوح مهارتی هستند. این وسیله ها با افزایش ثبات و پشتیبانی برای کاربر در بسیاری از مسیرها می تواند یک پیاده روی معمولی یا کوهنوردی خطرناک را به یک خاطره خوش تبدیل کند. اما چه بخریم؟
بیشتر باتوم ها دارای دسته های ارگونومیک با زاویه اصلاحی برای راحتی مچ دست هستند. همچنین دسته ها از مواد مختلفی مانند فوم، چوب پنبه یا پلاستیک ساخته می شوند. باتوم ها همچنین دارای انواع مختلف قفل هستند که پس از باز شدن آنها را در جای خود محکم می کند. در این مقاله با ارائه یک راهنمای خرید باتوم کوهنوردی در قالب چند نکته مهم، شما را در انتخاب بهترین عصا یاری می کنیم.
پیش از خرید باید با ساختمان و مکانیزم باتوم ها آشنا باشیم تا در هنگام خرید بتوانیم محصولی که با نیازهای ما هماهنگ است را تهیه کنیم.
نکته: هنگام انتخاب و خرید باتوم کوهنوردی، مطمئن شویم که وزن و قابلیت تنظیم باتوم ها متناسب با نیازهای ما بعد از آسیب دیدگی باشد. با این حساب می توان گفت: عصای کوهنوردی خوب، عصایی است که نیازهای ما را برآورده کند.
باتوم ها چهار بخش دارند: بدنه، قفل، دسته و سخمه. در زیر به اختصار درباره این بخش ها نکاتی ارائه می شود.
با کوهپیما همراه باشید: راهنمای خرید هدلامپ
بدنه باتوم کوهنوردی
مهمترین قسمت این وسیله است که در ساخت آن از مواد مختلفی استفاده می شود که یکی از عوامل کلیدی در تعیین وزن باتوم است.
- آلومینیوم: باتوم هایی که با این ماده ساخته شده باشند بادوام ترین و اقتصادی ترین انتخاب هستند. باتوم های الومینیومی معمولا وزنی بین ۵۱۳ تا ۶۲۴ گرم برای هر جفت دارند. وزن واقعی (و قیمت) میتواند بر اساس قطر بدنه باتوم که از ۱۲ تا ۱۶ میلی متر متغیر است، تغییر کند. آلومینیوم تحت فشار زیاد ممکن است خم شود، اما به احتمال زیاد نمی شکند.
- کامپوزیت: باتوم های ساخته شده از کامپوزیت دارای بدنه ای هستند که تمام یا بخشی از آن از کربن است. این نوع باتوم ها سبک تر و گران تر از باتوم های آلومینیومی بوده و بطور متوسط وزنی بین ۳۴۰ تا ۵۱۳ گرم برای هر جفت دارند. باتوم های کامپوزیت در جذب لرزش عملکرد خوبی دارند، اما در صورت فشار زیاد، نسبت به باتوم های آلومینیومی بیشتر در معرض شکستگی یا ترک خوردن هستند.
کوهنوردی با کوهپیما: آموزش عصا زدن در کوه
قفل عصای کوهنوردی
باتوم هایی که بدنه دو یا سه تکه دارند، پس از تنظیم ارتفاع نیاز به قفلی دارند که اندازه آن را ثابت نگه دارد. برای این کار دو نوع قفل بر روی باتوم تعبیه می شود.
- قفل کلیپسی: یک مکانیزم اهرمی شبیه گیره است با این سیستم طول باتوم را می توان سریع و آسان تنظیم کرد.
- قفل پیچشی: از یک سیستم منبسط کننده و پیچ استفاده می کند. در این باتوم ها با چرخاندن بخش های سه گانه می توان باتوم را قفل کرد.
- قفل ترکیبی: برخی از باتوم ها برای دستیابی به تعادل بین استحکام، وزن سبک و سهولت استفاده، ترکیبی از دو مکانیزم بالا را به کار می گیرند.
- باتوم تاشو: بعضی از باتوم ها تاشو هستند (مانند میله های چادر در هم فرو می روند) و به طول مورد نظر می رسند. این باتوم ها ممکن است بیشتر از سه تکه داشته باشند. هنگام خرید باتوم تاشو نیز باید توجه داشته باشیم تا با خواسته های ما همخوانی داشته باشد.
هر کدام از قفل های کلیپسی و پیچشی مزایا و معایبی دارند. مثلا هنگام استفاده از باتوم با قفل کلیپسی، بر اثر فشار باتوم جمع می شود و نیاز به تنظیم دوباره دارد اما سریع تنظیم می شود و یا باز و بسته کردن باتوم با قفل پیچشی زمانبرتر است اما معمولا نیاز به تنظیم دوباره ندارد. در هر صورت انتخاب با ماست.
دسته باتوم کوهنوردی
بخشی است که به طور مستقیم با بدن ما تماس دارد. به همین دلیل جنس آن بسیار اهمیت دارد. دسته نیز از مواد مختلفی ساخته می شود.
- چوب پنبه: اين ماده در برابر رطوبت ناشي از عرق دست مقاوم است، ارتعاشات را کاهش می دهد و به خوبی با شکل دستهایمان هماهنگ می شود. اگر زیاد عرق می کنیم و در هوای گرم کوهنوردی می کنیم، باتوم هایی با این نوع دسته مناسب تر هستند.
- فوم: اين ماده رطوبت ناشي از عرق دست را جذب می کند و نرم ترین احساس را برای دست دارد.
- لاستیک: اين ماده عایق سرما است و ضربه و ارتعاش را می گیرد، بنابراین برای فعالیت های آب و هوای سرد مناسب تر است. با این حال، این احتمال هست که باعث ساییدگی یا تاول زدن دست های عرق کرده شود، بنابراین برای کوهپیمایی در هوای گرم چندان مناسب نیست.
در هر صورت این نیاز ماست که تعیین کننده است. بنابراین پیش از خرید باید سطح برنامه، توانایی و خواسته های خود را برآورد کرده، سپس باتوم مورد نظر خود را بخریم.