هایکینگ، ترکینگ، بک پکینگ، کوهنوردی و تفاوت آن ها

شاید بارها با این اصطلاح ‌ها رو به‌ رو شده‌ ایم؛ چه هنگام خرید تجهیزات کوهنوردی و چه هنگام خواندن گزارش برنامه ‌های مختلف. هرکدام از این نام ها، به یکی از شیوه‌ های فعالیت در طبیعت اشاره می‌ کند؛ و هرکدام از این شیوه‌ها، ویژگی‌ های خاص خودش را دارد، به تجهیزات خاصی نیازمند است و مهارت ‌های خودش را می ‌طلبد. پس خوب است که ویژگی ‌های هرکدام را بشناسیم و با تفاوت ‌ها و شباهت‌ های آن‌ ها آشنا شویم. این آشنایی باعث می‌ شود تجهیزات مناسب ‌تری تهیه کنیم، مهارت‌ های هدفمندتری را یاد بگیریم و با آمادگی جسمی و ذهنی بیشتری به طبیعت برویم. اما هایکینگ، ترکینگ، بک پکینگ و کوهنوردی چه تفاوتی با هم دارند.

هایکینگ، ترکینگ، بک پکینگ، کوهنوردی

هایکینگ (Hiking)

به پیاده ‌روی طولانی در محیط ‌های طبیعی مثل کوهستان، جنگل، دشت و … که به منظور تفریح، ورزش یا هر دوی آنها انجام می شود می گویند. هایکینگ معمولا کمتر از یک شبانه‌ روز طول می‌ کشد و در مسیرهای مشخص رفت ‌و برگشتی انجام می ‌شود. به همین دلیل به تجهیزات، برنامه ‌ریزی و آب و غذای کمتری نیاز دارد. تمام وسایل مورد نیاز ما برای یک برنامه هایکینگ، در یک کوله ‌پشتی کوچک جا می ‌شود.

ترکینگ (Trekking)

ترکینگ، پیاده‌ روی طولانی ‌تری در طبیعت است که معمولا بیشتر از یک روز طول می‌کشد و گاهی از مسیرهای ساده و مشخص خارج می‌شود، کوله‌ پشتی سنگین‌ تری دارد و چالش ‌برانگیزتر است. درواقع ترکینگ به ‌نوعی یک هایکینگ طولانی‌ تر و سخت ‌تر است که به تجهیزات و آمادگی جسمی و ذهنی بیشتری نیاز دارد. در برنامه ‌های ترکینگ معمولا ازمحیط های روستایی برای تهیه غذا، استراحت و اقامت استفاده می ‌شود.

ترکینگ چند تفاوت مهم با هایگینگ دارد:

  • مدت زمان: ترکینگ سفری چند روزه است که در آن مسافت‌ های طولانی‌ تری را در طبیعت طی می‌ کنیم. در حالی که هایکینگ معمولا در یک روز انجام می ‌شود.
  • محل: ترکینگ بیشتر در مناطق دورافتاده و کم‌ جمعیت اما در راه های مشخص انجام می ‌شود، در حالی که مسیرهای هایکینگ ممکن است در نزدیکی شهرها یا گردشگاه ها باشد.
  • تجهیزات: برای ترکینگ به دلیل طولانی ‌تر بودن مدت سفر، نیاز به حمل کوله پشتی و وسایل اردو زدن، مثل: چادر، کیسه خواب و زیرانداز و…است. اما در هایکینگ، تنها به کوله پشتی کوچک و چند وسیله ضروری مثل آب و خوراکی برای همان روز نیاز داریم.
  • آمادگی جسمانی: ترکینگ به دلیل ماهیت چالش‌ برانگیزتر آن، نیاز به آمادگی جسمانی بیشتری نسبت به هایکینگ دارد.

به طور کلی ترکینگ را می‌توان نوعی از گردشگری ماجراجویانه در نظر گرفت که در آن افراد با حمل کوله پشتی خود، در دل طبیعت به یک سفر چند روزه می‌ روند و در طول مسیر از مناظر طبیعی لذت می برند.

پیشنهاد کوهپیما: انواع کفش کوهنوردی

بک‌پکینگ (Backpacking)

بک پکینگ یا کوله گردی، در واقع ترکیبی از ترکینگ و کمپینگ است. در این نوع سفر، ما تمام وسایل مورد نیاز خود را در یک کوله پشتی حمل می‌ کنیم و در طبیعت، در مکان ‌های دورافتاده و کم‌ جمعیت، چادر زده و شب را سپری می‌ کنیم.

بک پکینگ به ما این امکان را می ‌دهد که با کمترین هزینه سفر کنیم و از نزدیک با فرهنگ‌ ها و جاذبه ‌های طبیعی مختلف آشنا شویم.

بک پکینگ مزایا و فواید زیادی دارد، مانند:

  • کاهش هزینه ‌ها: کوله گردی یکی از ارزان ‌ترین روش ‌های سفر است. زیرا در این نوع سفر نیازی به پرداخت هزینه هتل، بلیط هواپیما و… نیست.
  • ارتباط با طبیعت: کوله گردی فرصتی برای لذت بردن از زیبایی ‌های طبیعت و ایجاد حس تعلق به آن را فراهم می‌ کند.
  • آشنایی با فرهنگ‌ ها: در سفر با کوله پشتی، با افراد بومی از فرهنگ‌ ها و قومیت ‌های مختلف آشنا می ‌شویم و دیدگاه مان نسبت به جهان را گستردش می دهیم.
  • رشد فردی: کوله گردی به ما کمک می‌ کند تا مهارت‌ های حل مسئله، استقلال و اعتماد به نفس خود را افزایش دهیم.

بک پکینگ و ترکینگ، دو نوع فعالیت در طبیعت هستند که شامل پیاده ‌روی و اردو زدن می ‌شوند. اما در چند مورد کلیدی با هم تفاوت دارند:

  • ترکینگ سفری چند روزه است در حالی که بک پکینگ می تواند چند هفته هم طول بکشد.
  • ترکینگ بیشتر در مسیرهای مشخص و شناخته شده انجام می ‌شود اما بک پکینگ می تواند در مناطق دورافتاده و بیرون از جاده ها هم باشد.
  • ترکینگ به دلیل اینکه معمولا در مسیرهای مشخص و با دسترسی به امکانات انجام می ‌شود، به تجهیزات کمتری نسبت به بک پکینگ نیاز دارد.
  • از آنجا که در ترکینگ مسافت ‌های کوتاه ‌تری طی می شود، به آمادگی جسمانی کمتری نسبت به بک پکینگ نیاز است.
  • ترکینگ معمولا با هدف لذت بردن از مناظر طبیعی و پیاده ‌روی در مسیرهای مشخص انجام می ‌شود، اما کوله گردی علاوه بر لذت بردن از طبیعت  هدف های دیگری مانند کاوش در مناطق ناشناخته، آشنایی با فرهنگ‌ های محلی را هم می تواند همراه داشته باشد.

در یک جمع بندی می توان گفت ترکینگ نسخه ‌ای کوتاه‌ تر و ساده‌ تر از بک پکینگ است که در مسیرهای مشخص و با تجهیزات کمتری انجام می‌شود. از سوی دیگر بک پکینگ سفری ماجراجویانه ‌تر و چالش ‌برانگیزتر است که در مناطق دورافتاده و با تجهیزات کامل کمپینگ انجام می ‌شود.

پیش از صعود بخوانید: نکات برنامه ریزی برای صعود

کوهنوردی (Mountaineering)

کوهنوردی از نظر فنی، آمادگی جسمانی، تجهیزات و حضور در ارتفاعات، با دیگر پیاده‌ روی‌ ها تفاوت دارد و به آموزش، تلاش و تجربه بیشتری نیاز دارد. با توجه به سختی ‌ها و چالش‌ های کوهنوردی، دیگر نمی ‌توان این فعالیت را پیاده ‌روی دانست؛ به ویژه وقتی در شرایط زمستانی انجام شود. از مهم‌ ترین چالش ‌های کوهنوردی، کمبود اکسیژن در ارتفاعات، سختی مسیر، آب‌ و هوای متغیر و سرمای کوهستان است. پس کوهنوردیِ یک‌روزه را با هایکینگ اشتباه نگیریم. بعضی از آموزش‌ ها و مهارت ‌ها بین انواع مختلف فعالیت ‌ها مشترک است اما کوهنوردی به آموزش‌ های فنی بیشتری نیاز دارد.

شناخت ویژگی ‌ها، تفاوت‌ ها و شباهت ‌های هایکینگ، ترکینگ، بک پکینگ و کوهنوردی باعث می ‌شود آسایش و امنیت بیشتری در سفرها و برنامه هایمان داشته باشیم.

امتیاز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *