راهنمای صعود به قله آزادکوه

آزادکوه با ارتفاع 4355 متر از قله های البرز مرکزی است که در بخش بلده شهرستان نور استان مازندران واقع شده است. گویا نام آزاد از آن جهت برای این کوه انتخاب شده است که آبپخشان مستقیمی با کوه های دیگر ندارد و یکه در میان البرز نشسته است. هنگامی که از فاصله ای دور (شمال یا جنوب) به این قله نگاه کنیم،  چکادش را زاویه دار  می بینیم، همین شکستگی باعث شده به همین دلیل صفت «شاهزاده گردن کج» را به آن نسبت دهند.

آزادکوه

مسیرهای صعود به آزادکوه

آزاد کوه را می توان از چهار جبهه صعود کرد:

  • شمال شرقی- روستای کلاک بالا
  • شرق- روستای ناحیه
  • جنوب- روستای وارنگه رود
  • شمال غربی- روستای نسن
ارتفاع قله آزادکوه4355 متر
مسافت پیمایش قله آزادکوهرفت و برگشت از روستای کلاک بالا: 16 کیلومتر
موقعیت جغرافیایی قله آزادکوه36.17110114274664, 51.50650212198213

نکته مهم: همه این مسیرها در نقطه ای به نام «گردنه چورن» به هم می رسند. نا گفته نماند که برخی نیز از جبهه شمال شرقی صعود خود را آغاز می کنند و از نیمه راه مسیر خود را به سمت صخره های قله تغییر می دهند. پیش از صعود از این مسیر بهتر است توانایی  و تجهیزات خود را بسنجیم.

صعود به آزادکوه از جبهه شمال شرقی

اما…در این راهنما با مسیر شمال شرقی که از روستای کلاک بالا آغاز می شود آشنا می شویم. بهترین راه رسیدن به کلاک بالا: جاده چالوس (و یا بزرگراه چالوس)، خروجی پل زنگوله است. پس از وارد شدن به خروجی پل زنگوله، با طی کردن 37 کیلومتر به روستای «میناک» می رسیم (از جاده هراز و شهرستان رویان هم می توان به جاده یوش و  سپس روستای میناک رسید). در همان ابتدای روستا در سمت راست جاده ای فرعی ما را به طرف روستاهای کلاک پایین و سپس کلاک بالا می برد. مسافت این جاده 5 کیلومتر است.

روستای کلاک بالا

در ورودی کلاک بالا یک دکه نگهبانی است. اگر بخواهیم خودرو خود را در پارکینگ روستا (در کنارساختمان هلال احمر) پارک کنیم باید مبلغی بپردازیم (البته خودرو را می توان پیش از زنجیر ورودی هم پارک کرد). ساختمان هلال و مدیریت بحران، که درست پس از ورودی روستا در سمت راست قرار دارد، دارای دو اتاق است. اگر تصمیم به شبمانی در روستا را داشته باشیم می توان آن ها را از همان نگهبان کرایه کرد. بیشتر کوهنوردانی که برنامه صعود یک و نیم یا دوروزه به آزاد کوه را دارند معمولا در نیمه راه صعود و پس از پیمایش بخشی از مسیر چادر می زنند ( کمی بعد به محل های مناسب کمپ اشاره خواهیم کرد).

مسیر قله آزادکوه

مسافت و ارتفاع صعود به آزادکوه

مسافت کلاک بالا تا قله 8 کیلومتر است. روستا در ارتفاع 2620 متری آب های آزاد قرار دارد و از آنجا که بلندی آزادکوه 4355 متر است، با یک حساب سرانگشتی می توان گفت که برای صعود باید 1735 متر ارتفاع بگیریم. شیب مسیر تقریبا ملایم است و هیچ چالشی در آن نیست و پاکوب از همان آغاز کاملا مشخص است.

آغاز مسیر و خروج از روستای کلاک بالا

حالا که خودرو را پارک کردیم و شاید هم شب را در روستا گذراندیم، باید پیمایش را شروع کنیم. در روستا چند تابلو به چشم می خورد که مسیر را نشان می دهد، پس به راحتی می توانیم راه را پیدا کنیم و البته از محلی ها هم می توان سراغ راه را گرفت، چنانچه صبح خیلی زود نباشد و بیدار باشند!

با عبور از کوچه ها و کنار مسجد وقتی به کنار رود رسیدیم، به راه راستی می افتیم که آغاز پاکوب قله است. پس فراموش نکنیم از آن بیرون نرویم! پس از خارج شدن از روستا در میان باغ ها درختان بید تنومند و کهنسال و زیبایی دیده می شود که از جذابیت های مسیر است. با طی کردن نزدیک به سه کیلومتر به جاهایی می رسیم که مناسب چادر زدن هستند. در همین حوالی در بیشتر ماه های سال چادر چوپانان را می توان دید. البته بسیاری از کوهنوردان ترجیح می دهند کمپ خود را در ارتفاع بالاتر و نزدیک تر به قله برپا کنند. انتخاب با ماست. تا گردنه چورن هر کجا مناسب بود می توانیم چادر بزنیم. تنها باید به نکات ایمنی توجه داشته باشیم تا به دردسر نیافتیم.

چشمه های آب مسیر آزادکوه

رودخانه تقریبا همیشه آب دارد، اما برای نوشیدن بهتر است از چشمه هایی که در میانه راه هست آب برداریم. دست کم دو چشمه دائمی با دسترسی آسان در مسیر وجود دارد. یکی در دره و کنار  رود و تقریبا 4 کیلومتر پس از آغاز پیمایش و در جایی که آخرین عبورمان از دره است و دیگری نزدیک به 1 کیلومتر بالاتر و در کنار صخره ای بزرگ. در فصل بهار هم در نزدیکی گردنه چورن چشمه ای فصلی هست که آب بسیار گوارایی دارد.

کمی بالاتر از چشمه دوم، گردنه چورن دیده می شود که یک تراورس با شیبی ملایم ما را به سویش می برد. از گردنه چورن تا قله شیب کمی بیشتر می شود و راه شنی است، اما پاکوب همچنان مشخص است. ارتفاع گردنه 3800 متر است و از اینجا تا قله نزدیک به 1.5 کیلومتر راه در پیش داریم.

قله آزادکوه

پس از رسیدن به قله با چشم انداز نادر و زیبایی روبرو می شویم. دماوند، خلنو، کمان کوه، علم کوه، کاهار، شاه البرز و بسیاری از قله های دیگر را می توان از اینجا دید. گاهی هم در زیر پایمان دریای ابری تشکیل می شود که وصف آن دشوار است و تنها باید رفت و دید.

امیدواریم با این راهنما بتوانید صعودی خوب به آزادکوه را تجربه کنید.

5/5 - (4 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *